ÎȘI MERITĂ PREȚUL! Am ales să-ncep așa materialul despre DJI Osmo, o cameră video care va revoluționa cu adevărat industria foto-video de la noi și din străinătate. L-am avut preț de câteva zile în teste, cu amabilitatea celor de la F64. L-am luat cu mine peste tot, am filmat și ziua și noaptea, atât în interior, cât și în exterior. Ai un montaj video mai jos. 🙂 Dispozitivul oferă un sistem ingenios de stabilizare a imaginii, rezoluție 4K și imagini uimitoare indiferent de condițiile de filmare. Cu mici excepții.
Datorită ascensiunii fulminante a segmentului de camere de acțiune, stabilizatoarele de cameră (gimbals în limbaj specific) devin din ce în ce mai populare printre profesioniștii și, de ce nu, amatorii din domeniu. Sunt deja pe piață o mulțime de astfel de sisteme, majoritatea concepute și fabricate în China! Asta n-ar fi un lucru atât de rău, numai că foarte multe sunt concepute slab și de cele mai multe ori nu-ți satisfac toate dorințele. De exemplu, o parte dintre ele nu-ți oferă un suport pentru un ecran activ pe care să vezi în timp real ce tragi.
Pe scurt despre DJI Osmo
Osmo este prima încercare a celor de la DJI de a fabrica un gimbal care poate fi manevrat cu ușurință folosind o singură mână. Dar, după părerea mea, mai sunt anumite aspecte de îmbunătățit. Fără doar și poate, este singura soluție de acest gen disponibilă pe piață! Stabilizarea este fantastică, software-ul extrem de intuitiv, iar grip-ul face toți banii. Toate astea, plus multe altele pe care le voi detalia în rândurile ce urmează, îl poziționează pe lista de produse care vor seta trendurile pieței în 2016.
Hardware
DJI Osmo este construit din 4 piese principale: un gimbal pe 3 axe Zenmuse X3 pe care se regăsește camera, un mâner ergonomic pe care se află toate butoanele de control, o baterie de 1.2A și un suport pentru smartphone. Tot ansamblul însumează doar 538 grame. Fără a lua în calcul si greutatea smartphone-ului. Apropo de smartphone, în suport încap și uriași precum iPhone 6 Plus! Dacă ne hotărâm că n-avem nevoie de display, demontăm suportul pentru telefon și rămânem la o greutate de doar 422 grame. În pachet vei primi protecția pentru lentilă, o cordelină de siguranță, încărcătorul pentru baterie și o husă de transport de foarte bună calitate.
Pentru cei care au mai zburat un Inspire 1, modulul Zenmuse X3 despre care vă vorbeam mai sus n-are secrete. Camera lui DJI Osmo are un senzor Sony de 1/2.3 inch și 12 megapixels care poate trage până la rezoluție 4 K – 4,096 x 2,160 la 24fps sau 3,840 x 2,160 la 30fps/24fps, ca să fiu precis – cu un video bitrate de 60 Mbps. Dacă vrei un video mai smooth, poți merge pe 60fps la 1080p sau 720p. Poți chiar să tragi în slow motion cu 120fps la o rezoluție de 1080p. Ca și în cazul dronei, DJI Osmo vine cu lentile de 20mm f/2.8 cu un câmp vizual de 94 de grade.
Cardul de memorie se introduce în… cameră. Ai nevoie de un card Class 10 sa UHS-1. Desigur, cu cât mai mare viteza de scriere, cu atât mai bine. 🙂
Coborând în partea de jos a ansamblului, găsim un mâner îmbrăcat în materiale de foarte bună calitate. În interiorul acestuia se află un microfon, un jack de 3.5mm pentru un potențial microfon extern, lăcașul acumulatorului, panel-ul de butoane și 2 LED-uri care-ți indică statusul DJI Osmo. Mulțumită grip-ului și formei mânerului, Osmo este cel mai confortabil gimbal pe care-l poți manevra cu o singură mână. Poziția lui în palmă este extrem de bine calculată.
Software
Dacă ești deja un profesionist în domeniul foto-video, poți să gestionezi DJI Osmo fără a-ți da înregistrarea într-un live screen. Dacă ești un amator, așa ca mine, cu siguranță ai nevoie de smartphone pentru a vedea ce anume filmezi. Și mai ales, cum! Ei bine, pentru a „lega” telefonul la Osmo ai nevoie de aplicația DJI Go (disponibilă pentru iOS și Android). Odată instalată, aplicația îți permite să setezi o multitudine de aspecte privind fotografiile și înregistrările video: photo aspect ratio, video resolution, ISO, white balance, exposure compesation sau video frame rate. Vei utiliza DJI Go și pentru calibrarea gimbal-ului sau pentru setarea parametrilor acestuia. Smartphone-ul comunică cu DJI Osmo via WiFi.
Tot legat de software și fotografii: ai o mulțime de moduri în care poți trage, de la single shot, la multiple, interval, panorama (360 grade sau 180 grade) și time-lapse. Pur și simplu, de toate pentru toți!
Când vine vorba despre alte capabilități ale aplicației DJI GO, poți transfera foarte ușor și rapid tot conținutul stocat în DJI Osmo pe telefon. Totuși, există o restricție – dacă poate fi numită așa: transferul poate doar fișiere JPEG și clipuri video de până la 1080p. Ceea ce înseamnă că filmările 2.7K și cele 4K, precum și imaginile RAW pot fi trase doar din microSD via USB. 🙁 Să sperăm că în viitor cei de la DJI vor veni cu un update care să rezolve acest lucru.
Revenind la alte lucruri faine pe care le poate DJI Go: poți face cropping, poți roti, regla contrastul, luminozitatea sau saturația fotografiilor direct din aplicație. În cazul fișierelor video, poți pune cap la cap un clip în doar câteva minute utilizând un mix de fișiere video de 6 secunde pe care, în final, să le uniformizezi cu aceleași filtre și o coloană sonor cool. Foarte utilă funcția pentru un clip funny făcut on-the-go! 🙂
Performanțe
Dată fiind expertiza celor de la DJI în „domeniul” stabilizării, nu e de mirare că DJI Osmo rupe deja gura târgului. Am fost suprins plăcut în momentul în care am reușit să țin Osmo-ul complet fix, în timp ce alergam ca nebunul pe trotuare! Văzând imaginile, am avut senzația că a fost filmat de pe trepied. Niciun fel de problemă pentru cea mai nouă creație a celor de la DJI. Faptul că vorbim despre lentile cu un unghi extrem de larg, de multe ori riscăm să surprindem, fără sa vrem, anumite lucruri pe care nu ni le dorim. Din fericire, DJI Osmo este extrem de intuitiv de utilizat și am reușit să evit eventualele unghiuri nedorite.
Ce nu mi-a plăcut
Sunetul. Nu am în posesie un microfon extern pe care să-l conectez la Osmo. Sunetul captat de microfonul intern este destul de slab, de multe ori auzindu-se zgomotul făcut de cooler-ul cu care vine dispozitivul.
„Zgomotul” din imagini este deranjant. Vorbim aici de filmările în interioare cu iluminare pe bază de bec :), dar și de filmările nocturne în exterior. Bine, problema este întâlnită la multe „scule” foto-video de pe piață.