Cel puțin o dată în viața asta. Pentru mine a fost a doua oară și pot să spun că aș reveni negreșit. Care sunt argumentele? Să o luam trepatat.
Dacă prima dată când am fost, am rămas uimit de domnișoarele din Red Light District care stăteau în vitrină pentru a-și vinde serviciile, anul acesta am acordat atenție altor aspecte: arhitectura, mix-ul surprinzător și absolut uriaș de naționalități, dar și vibe-ul orașului.
Este absolut incredibil cum toate străduțele din centrul vechi vuiesc de suflete care pășesc haotic printre clădirile superbe. Totul vibrează sub pașii grăbiți ai oamenilor. Este interesant să te așezi pe malul canalelor și să analizezi oamenii, diversitatea și frumusețea creată de confluența culturilor diferite și a unui numitor comun: orașul Amsterdam. Am stat și m-am uitat zeci de minute la asiaticii înebuniți după fotografii, la englezii care comandau bere după bere, la ucrainieii care roiau în jurul vitrinelor cu „fetițe”. Români foarte puțini, majoritatea interesați să-și facă fotografii pentru Facebook.
Fiind a doua oară în oraș, am profitat de ocazie pentru a vizita Rijksmuseum care este colosal. Am vizitat locuri similare și în alte colțuri din lume și pot afirma că Rijksmuseum este în top 5 muzee care merită vizitate. Impresionante colecțiile de artă de tot felul, de la tablouri ale lui Goya, Gogh și Rembrandt, la picturi impecabile din jurul anului 1000 (!!!), la colecții impresionante de arme care numără mii de exponate și până la avioane din Primul Război Mondial. Toate acestea, sub un singur acoperiș! Am stat 3 ore, deși sunt convins că nu mi-ar fi ajuns nici măcar 3 zile.
Rijksmuseum (foto: amsterdamredlightdistricttour.com)
Recomand cu căldură vizitarea pieței de flori. Este plină de felurite produse: de la bulbi de lalele, la ficuși de 1 metru înălțime, răsaduri de roșii și alte asemenea. Nu mică mi-a fost mirarea să văd niște chinezi care cumpăraseră ceva boscheți în ghiveci mai înalți ca ei. 🙂 Oare au optat pentru bagaj suplimentar de cală? „Handle with care”. 🙂
Musai să dai o tură în Cartierul Roșu (Red Light District). Pe stânga și pe dreapta străduțelor se află vitrine în care domnișoarele dansează, te privesc și ademenesc să intri să-ți satisfaci fanteziile. Varietatea este mare, exact ca în piața de flori. Am văzut fete din Asia, am văzut negrese și fete din Europa de Est. Am văzut și o grămadă de ciobani care le filmau și fotografiau, deși acest lucru este interzis și amintit prin stickere pe fiecare vitrină.
Din Cartierul Roșu ajungi în doar câteva minute în Cartierul Chinezesc. Aici găsești un număr mare de restaurante asiatice. Nu mi-a făcut cu ochiul absolut nimic, am preferat să mănânc nuddles în altă aprte a orașului.
În ultima zi, am făcut un tur pe canalele Amsterdamului. Îmbarcați la bordul unui vaporaș, ne-am pierdut timp de o oră pe canalele acestui oraș minunat. Dintre tot ce am revăzut în acest tur, gândul mi-a rămas la cea mai mică casă din oraș. Ai o poză mai jos. 🙂
Îți las mai jos câteva fotografii din cele peste 100 făcute. Sper să-ți placă și să te convingă să mergi în Amsterdam. Revin curând cu un articol despre cum a fost în Norvegia și Germania.