Printre activitățile cotidiene pe care le desfășor se numără și cititul. Din păcate nu am timp să citesc foarte mult, cam 10 pagini pe zi, în drum spre birou. Prefer să citesc și să privesc oamenii din metrou. Cu smartphone-ul mai răruț că-i mai drăguț. Iată mai jos câteva cărți pe care le-am citit în ultima perioadă. La finalul articolului plusez cu o carte pe care abia aștept să o citesc.
- Inimi cicatrizate de Max Blecher (Apărută la mai multe edituri, printre care Humanitas și Art). Poți cumpăra cartea de aici.
Am rămas impresionat de filmul în regia lui Radu Jude și am zis să citesc și cartea. Povestea lui Blecher este tristă și impresionantă. Cartea a văzut lumina tiparului la finele anilor ’30, într-un moment în care forfota literară se situa la cote ridicate.
Romanul „Inimi cicatrizate” prezintă suferința lui Blecher în lupta cu o boală cruntă: Morbul lui Pott. Cartea reliefează perioada de început și travaliul în care Emanuel (alter ego-ul autorului) este internat într-un sanatoriu francez. Tratamentul, tehnica medicală, suferința și momentele de dragoste și amor chinuit sunt ilustrate extraordinar de Blecher. Atmosfera descrisă în roman pare relaxată, Blecher fiind resemnat cu soarta-i cruntă.
Mi-au plăcut foarte mult personajele creionate de autor, acesta formând diferite tipologii umane ale suferinzilor din sanatoriu într-un mod inedit: amuzantul, petrecărețul, idiotul. Dacă vrei, acesta este modul în care Blecher a scanat spiritul uman al colegilor de suferință, „înfrumusețându-i” prin atribuirea unor calități și trăsături fizice simpatice.
Dacă ai spune că acțiunea este limitată de zidurile reci ale sanatoriului, ai să te înșeli. Aventurile cu căruța prin micul orășel din vecinătate sau excursiile cu targa pe plajă au o notă fină de acțiune asezonată cu tente de romantism firav.
- În sfârșit nefumător. Metoda ușoară de Allen Carr (Editura Humanitas, anul apariției: 2012). Poți cumpăra cartea de aici.
O carte ușoară, care poate fi citită în două, trei zile. Povestirile personale ale autorului în lupta cu fumatul sunt fade, fără sare și piper. Nici măcar îngrijorătoare, nici măcar cu vreun strop de tâlc.
Sfaturile lui Carr sunt lucruri de bun-simț, nimic nemaiîntâlnit, nimic nou sub soare. Nu voi divulga care sunt acestea, fiecare este dator să încerce să se lase de fumat și să citească cartea. Aș recomanda cartea, dar parcă mai mult seminarul ținut sub același nume.
- Jurnalul unui călător boem. 1001 de femei de Ciprian Enea (Editura RAO, anul apariției: 2012). Poți cumpăra cartea de aici.
Sunt abia la jumătatea cărții. Scriitorul și gazetarul Enea s-a perindat pe la numeroase ziare centrale și reviste mai mult sau mai puțin glossy. Sincer, n-am auzit de el până când mi-a picat cartea-n mână. Pasionat de călătorii, acesta își descrie în „Jurnalul unui călător boem” aventurile sexuale cu tot felul de femei, de la asiatice dornice să-ți satisfacă orice dorință și curiozitate sexuală, până la tailandezele dezinhibate experte în masaj.
Prima jumătate a cărții este simpatică, nu senzațională precum mă așteptam la vederea titlului.
- Fericirea e un ac de siguranță de Răzvan Exarhu (Editura Curtea Veche, anul apariției: 2017). Poți cumpăra cartea de aici.
Am intrat recent în posesia cărții. Am răsfoit-o puțin și pot să spun că sunt nerăbdător s-o citesc. Îmi plac foarte mult ilustrațiile (sunt la subiect și realizate foarte profi). Promit să revin cu o recenzie mai dezvoltată la finele lecturii.
Să fiți bine!
Foto: fotolia.com