Garmin Fenix 5X Plus Sapphire este un produs destinat sportivilor care își doresc un ceas complet, potrivit deopotrivă pentru urcatul pe munte, dar și pentru întâlnirile de afaceri. L-am avut preț de o lună în teste și pot să spun că mi-am dat seama ce-mi voi cumpăra când mă fac mare.
Trebuie să știți că Garmin Fenix 5X Plus Sapphire este disponibil în mai multe variante de culoare, curele și dimensiuni. Le găsești pe toate pe site-ul producătorului. Eu m-am bucurat de versiunea de 51mm în culoare gri și brățară maro din piele. Pe parcursul testului, am avut ocazia să alternez cureaua de piele cu una de silicon.
Ce primești în pachet
Pachetul conține ca și în cazul lui Fenix 3 HR ceasul, cablul de încărcare (fără adaptor) și ghidul de utilizare al ceasului. Pe care, ca de fiece dată, nu-l citesc. Mi-e mult mai ușor să intru pe YouTube să caut orice informație referitoare la produsul respectiv.
Primele impresii
Ceasul este mult mai greu și mai solid în comparație cu al meu Fenix 3 HR. Greutatea este dată de geamul din safir și, mai mult ca sigur, de senzorii și componentele electronice montate în plus la acest model. În ceea ce privește dimensiunea, modelul testat de mine este identic cu 3 HR-ul.
Fenix 5X (curea galbenă) & Fenix 3HR
Design-ul este neschimbat față de modelul precedent. Este un ceas frumos, simplu, cu un design rough și manly. Este un produs destinat bărbaților în adevăratul sens al cuvântului. Este un ceas, spre deosebire de Apple Watch care, în opinia mea, este un accesoriu fashion. Nu contest inteligența înghesuită în carcasa unui Apple Watch.
Ecranul principal
Există șanse mari să ai senzația că ecranul este monocrom. Nu este. Ecranul este un Garmin Chroma și este proiectat să consume puțin, să reziste la șocuri și să se vadă absolut senzațional în condiții de luminare puternice.
Din ecranul principal, utilizând butoanele Up sau Down ai acces rapid la informațiile pe care le consideri relevante. Acest acces, rapid să-i spunem, poate fi extrem de ușor de configurat. Din ecranul principal am optat pentru acces rapid la informațiile cele mai uzuale: număr de pași, busola, altimetru, temperatură, notificări, puls, rezumatul zilei, rezumatul ultimei activități sportive. Oricare dintre aceste opțiuni poate fi mutate mai sus sau mai jos în funcție de ordinea preferată.
Prin apăsarea butonului Start, vei ajunge la lista activităților sportive: schi fond, schi, cățărare, trekking, trail running, alergare, alergare indoor, bicicletă, bicicletă indoor, înot indoor, înot în apă deschisă, stand up paddle, vâslit, vâslit indoor, triatlon.
Îți recomand ca în momentul în care te pregătești pentru o activitate în aer liber care necesită și activarea GPS-ului să aștepți câteva secunde înainte de a porni monitorizarea pentru a prinde semnal. Ceasul te va alerta când este gata.
Cele mai utilizate funcții zilnice
În fiecare zi când am purtat sportwatch-ul, am monitorizat constant numărul de pași și de etaje urcate. Totodată, widget-ul de vreme era altă funcție care îmi atrăgea atenția de două sau de trei ori pe zi. Însă, pentru aceasta e nevoie să sincronizezi ceasul cu telefonul.
Ca și în cazul lui Fenix 3HR, mi-am monitorizat somnul. De data aceasta, am aflat mai multe informații, Fenix 5-ul oferind detalii despre deep sleep, light sleep și REM (rapid eye movement). E util, toată treaba asta m-a făcut să mă uit mai atent la mediația înainte de somn.
Monitorizarea activităților sportive – alergare, bandă și hiking
Având în vedere că l-am avut în teste iarna, timpul limitat și vremea mai sensibilă m-au limitat în activități. Astfel, l-am dus doar la alergare în aer liber, pe bandă și pe două ture în Bucegi. Rezultatul? Măsoară mult mai precis ca Fenix 3HR-ul meu, mai ales în cazul alergării pe bandă. Nu știu de ce, dar în cazul ceasului meu îmi arată mereu cu 100 sau 200 de metri mai mult decât afișează banda.
Mai mult, Fenix 5X Plus are opțiunea de monitorizare a activității pe bicicleta eliptică. Am găsit această opțiune foarte utilă, deoarece alternez zilele în care merg pe bandă cu cele în care pedalez pe bicicleta eliptică. La fel, monitorizarea este foarte precisă.
Tot la capitolul activități sportive, ceasul are o funcție pentru saltul cu parașuta. Îmi mențin părerea că este un ceas foarte tare, dar dedicat unei nișe foarte bine definite: sportivi de carieră, militari, oameni care vor să știe în fiecare secundă cum se comportă în diversele activități cotidiene.
În ceea ce privește turele pe munte, ceasul s-a comportat excelent la temperaturile scăzute din ianuarie și februarie. A fost surprinzător să descopăr că bateria se consumă într-un ritm lent, deși ceasul a muls constant, timp de 4-5 ore, GPS-ul, ecranul, Pause/Start etc.
Capacitatea bateriei
Bateria ține mai mult ca cea a unui Fenix 3HR, deși ecranul este mai performant. Cu toate activitățile unei zile obișnuite (monitorizare pași, etaje urcate, puls, meteo și notificări) am scos 8 – 9 zile.
Concluzii personale
Este un ceas pentru persoanele cu o situație financiară bună. Este un ceas pentru sportivi de performanță, nu pentru pasionați (cum sunt eu). Este un ceas pentru o nișă foarte corect definită. Nu-ți cumperi ceasul ăsta dacă ai credit ipotecar și nici dacă ieși în zona de nord a Bucureștiului doar ca să te observe lumea. 🙂
Mie îmi place, însă nu am ajuns la maturitatea financiară pentru un astfel de ceas. Mi-aș cumpăra modelul mâine dacă aș putea. Ceea ce vă doresc și dvs.!