Bun, vara asta am mers cu trenul de patru ori. Mai mult decât am mers în ultimii zece ani. Am ales trenul pentru că era cea mai bună variantă în cazul deplasării la Neversea (aglomerația caracteristică A2 m-a speriat), dar și în cazul unei deplasări într-un weekend aglomerat (Sf. Maria). Să le luăm pe rând.
Achiziția biletelor
E bine să îți cumperi bilete cu câteva zile înainte de deplasare. Asta în cazul în care vrei să ai un loc. Bine, noțiunea de loc este valabilă pentru copilași. Un adult de peste 1.80 stă cu picioarele în brațele colegului din față. Poți cumpăra bilete direct din gară, dar și online.
Am mers pe opțiunea gară, deoarece în grup erau și doi studenți care beneficiază de bilete gratuite. Da, ai intuit bine: nu merge să cumperi bilete de student online. Sunt disponibile toate categoriile de beneficiari, însă nu și studenții.
În gară ai două opțiuni (cel puțin în Gara de Nord): automat de vândut bilete și clasicul ghișeu. Am ales să stau la coada de la automat, deoarece era mai mică. Proastă manevră: NU se pot cumpăra bilete de studenți de la automatul de bilete. Bun, am luat de la ghișeu bilete dus-întors pe ruta București Nord – Constanța. Vă zic mai jos cum a fost călătoria, mai am acum de povestit despre bilete. La întoarcerea din Constanța am pierdut trenul. Bun, no panic, mai era un singur tren care circula spre București în acea noapte. M-am dus la ghișeul CFR din Gara Constanța să schimb biletele. Pentru biletele de adulți (60 lei/bucată) am plătit o diferență de 4 lei/bilet și am schimbat trenul. Însă biletele CFR pentru studenți nu se pot schimba. Trebuie să aștepți 24 de ore sau să cumperi un bilet întreg. Bun, am luat, ne-am întors în București.
Condițiile din trenurile CFR
Sunt teribile. Aerul condiționat nu funcționează, vagoanele au un miros deosebit, iar marea majoritate a călătorilor… Nu mai pomenesc. Dacă ai “norocul” să nimerești un vagon open space fără aer condiționat… l-ai prins pe sfântu’ de picior. De Sala Tronului ce să zic: este fantastică, toate aromele răului și-au găsit locul acolo. Săpun, apă caldă și hârtie? Sigur… că nu.
Întârzieri CFR
Am avut șansa ca trenurile din 2017 spre Marea Neagră să aibă întârzieri mici de câteva minute. Bravo CFR!
Situații inedite din periplul personal pe căile ferate din România
Pe drumul spre mare, un tren regional care venea din sens opus a lovit un autoturism. Trenul în care mă situam “extrem” de confortabil a fost oprit, iar călătorii au fost informați că pot aștepta și câteva ore bune până la sosirea procurorilor. Am ales să cobor și să-mi continui drumul cu “ia-mă nene”.
La întoarcerea de la mare, unui călător i s-a făcut rău. Trenul a fost oprit 20 de minute pentru ca respectivul să fie preluat de SMURD.
Mâncarea și băutura în tren
CFR “oferă” călătorilor o varietate extraordinară de produse. Un nene sau o tanti vând din sacoșă sticksuri și cafea. Prețurile sunt similare celor din avion: 10 lei sticksurile, 10 lei apa la 0,5.
Merci CFR. Adu-mi aminte să te caut eu peste 50-60 de ani.