Aseară a fost cutremur. 28 decembrie 2016, ora 01:20, 5.6 grade pe Richter. Unii zic 5.3, dar puțin contează. Ne-a zguduit nițel în București, dar s-a simțit și în Neamț și chiar și-n Transnistria. Am sărit din pat, direct sub tocul ușii.
Cum acționezi în caz de cutremur
La școală nu există cursuri sau lecții dedicate regulilor de comportare în caz de cutremur. Cei mai fericiți sunt cei care lucrează într-o companie mare, fiind automat incluși la o sesiune teoretică care să te pregătească pentru un incendiu sau pentru un cutremur.
La televizor nu se promovează modul de acțiune în caz de cutremur. Și e păcat, suntem un popor consumator de televizor. Printre reclame la farmacii cu actori obosiți, printre atâtea sfaturi privind consumul de lapte, carne, brânză, ouă, trebuie incluse și spoturi de informare cu privire la securitatea în caz de cutremur. Se mai mișcă lucrurile când vine vorba despre campanii de informare privind gravitatea improvizațiilor instalațiilor electrice și a celor de gaz. Dar cam atât.
Dar să revenim la cutremur. Cei mai mulți dintre noi știm că sunt câteva locuri unde trebuie să ne punem la adăpost: sub o grindă, lângă un perete de rezistență al imobilului sau sub o piesă de mobilier mai solidă. Dar ce facem când suntem într-un centru comercial? Sau la birou? Sau dacă ne prinde cutremurul acasă? Știm că nu trebuie să coborâm pe scări sau cu liftul și că trebuie să ne îndepărtăm de ferestre. Și mai știm că e bine să avem provizii de alimente, apă și medicamente. De aici poți să cumperi o trusă de prim ajutor foarte utilă.
Din fericire, Ministerul de Interne a făcut o serie de spoturi cu reguli de acționare în caz de cutremur. Din păcate, televiziunile nu sunt interesate să preia materialele, deși CNA a aprobat solicitarea MAI încă din 2015. Încearcă să dai articolul mai departe celor dragi ție. S-ar putea să conteze. 🙂
Îți pun mai jos două dintre spoturile de informare preventivă. Le găsești pe toate aici.