Berlinul este un oraș care merită vizitat, mai ales primăvara și vara. Eu nu am făcut așa, am optat pentru o perioadă mai interesantă, anume noiembrie. A fost frig, dar a meritat. Iată mai jos cum a arătat un city break (mai lung) de 5 zile în capitala Germaniei.
Transportul
- Am călătorit până în Berlin cu avionul, cu o cursă Ryanair. Sunt mai multe zboruri în fiecare zi de pe aeroportul Otopeni. Am ajuns undeva în jurul prânzului în Berlin, cu o întârziere firească de 30 de minute. Zic firească, deoarece traficul aerian în SEE (Spațiul Economic European) este destul de aglomerat și apar întârzieri. O întârziere nu ține întotdeauna de compania aeriană. Ca o paranteză mai largă la acest subiect, țin să precizez faptul că pregătirea unui avion Ryanair după finalul unei curse pentru următoarea durează aproximativ 25 de minute (alimentare combustibil, apă menajeră, descărcat-încărcat bagaje, debarcat-îmbarcat călători etc.).
- De la aeroportul din Berlin (Berlin Schönefeld) până în zona în care am stat (Novum Hotel Aldea Berlin Centrum) am făcut cam 40-45 de minute. Sunt două stații de autobuz dedicat transferului de la aeroport până la metrou (stația Rudow) și costă undeva la 3 euro/persoană.
- De la Rudow, am mers cu metroul vreo 10, poate 12 stații. Destul de aglomerat, dar trenurile vin rapid.
Cazarea
- Hotelul în care am stat avea o poziționare foarte bună. Spun asta pentru că aveam lângă o stație de metrou suprateran (S), metrou și autobuze. În plus, era la 25 de minute de mers pe jos de Grădina Zoologică din Berlin și cam tot atât de „departe” de Sony Center Berlin. Până la clădirea Reichstag și la Poarta Brandenburg am făcut cam 35-40 de minute pe jos.
- Am avut un apartament (grup de 5 persoane) la ultimul etaj. Foarte curat, cochet, dar fără lux și opulență. Dacă doriți așa ceva, recomand hotelul Ritz-Carlton. 🙂
Obiective turistice
În ultimul an am vizitat trei capitale europene frumoase, foarte diferite în opinia mea: Paris, Londra și, acum, Berlin. Pe lângă ele, am fost în Hanovra, Dortmund și Wolfsburg. Mi-am dat seama că oricâte muzee ai vizita, dacă nu ești cunoscător de artă, nu rămâi cu multe informații. OK, am rămas cu ceva repere de artă din Paris și Londra (văzută de două ori), dar în rest cu sute de fotografii. Drept urmare, în Berlin am decis să nu vizitez niciun muzeu de artă (multe dintre obiectele furate de nemți de prin Egipt le-am văzut deja la Muzeul de Egiptologie din Cairo).
- Poarta Brandenburg – am trecut de câteva ori pe lângă ea, atât noaptea, cât și ziua. Este impresionant ce construiau micuții la 1800. Este un obiectiv emblematic și are avantajul că este deschis 24/24. 😀 La fel de impresionant este și ansamblul de clădiri din zonă care s-a dezvoltat începând cu anii ’90. Plin de ambasade (SUA, Marea Britanie, Ungaria, Polonia), dar și de bănci.
- Tot în zona porții, vă recomand să intrați pentru câteva minute în holul AXICA Congress and Convention Center. Design-ul și elementele arhitecturale din interior vă vor lăsa cu gura căscată.
- Clădirea Reichstag – este clădirea parlamentului german și este localizată în centrul Berlinului, la doar o aruncătură de băț de poarta Brandenburg. Clădirea are o istorie tumultoasă, fiind incendiată și bombardată de-a lungul existenței sale. La începutul anilor ’90 a început reabilitarea și reconstrucția cupolei în forma existentă și astăzi. Merită vizitată, fiind un punct bun de observație al orașului. Rezervarea se poate face atât online, cât și la fața locului și este gratuită.
- TV Tower Berlin – cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană (368m). 🙂 Priveliștea de sus este foarte interesantă. Ai posibilitatea de a vedea de la peste 300m înălțime o imagine 360 a orașului. Am avut noroc și am prins un apus de soare superb. Merită toți cei 15.5 euro/adult. Poți face o rezervare aici.
- Menschen Museum – Este un obiectiv pentru cei mai puțin sensibili. Spun asta pentru că muzeul găzduiește o expoziție explicită a corpului uman. Concret, cadavrele unor oameni au fost jupuite, iar în mușchi, tendoane și organe a fost injectată o rășină specială care permite conservarea. În expoziție, aveți oportunitatea de a vedea și animale conservate. Este uimitor cât de complex este organismul uman, ce inginerie interesantă stă în spatele fiecărei mișcări. Uimitor. De vizitat!
- Checkpoint Charlie – Este cel mai cunoscut punct de trecere a frontierei dintre Berlinul de Est și cel de Vest (pe vremea când Zidul Berlinului era încă în picioare) și este situat pe strada Friedrichstraße. În prezent, acest obiectiv turistic este marcat de o căsuță și un banner cu care toți turiștii se fotografiază. Totodată, în vecinătate este situat și un muzeu. Nu l-am vizitat.
- Muzeul Evreilor (Judisches Museum) – Locul acesta îți dă ceva fiori în momentul în care îi calci pragul. Este o galerie care cuprinde o serie de obiecte personale ale evreilor deportați expuse alături de o descriere a acestora și a modului în care, din nefericire, au sfârșit. Totodată, pe lângă experiența vizuală a obiectelor amintite mai sus, vei avea parte și de experiențe mai complexe. Anume, în curtea muzeului poți merge printre blocuri de beton cu înălțimi variate, pe un relief nu tocmai drept. Toate acestea au menirea de a reproduce drumul de plecare al evreilor din Berlin. Mai mult, în cadrul muzeului este construită o cameră înaltă cu un singur orificiu prin care lumina naturală își face simțită prezența în interior. Am stat singur preț de 5 minute într-o liniște completă în această cameră de beton cu pereți goi și reci, cu o rază plăpândă de lumină. Este o experiență care îți ridică părul de pe mâini!
- Memorialul Evreilor – Locul în care dobitocii se urcă cu fundul sau cu picioarele pe „sarcofage” pentru a se fotografia. Este impresionant sentimentul pe care-l transmite locul, o combinație de neliniște și tristețe. Noaptea te trec fiori reci dacă te plimbi prin labirint.
- East Side Gallery – O expoziție de artă în aer liber. Am senzația că este cea mai mare (lungă, 1.3km) din lume. Artiști din toate colțurile lumii au onorat invitația autorităților pentru a-și exprima prin picturi murale viziunea privind prăbușirea zidului și libertatea astfel dobândită. Vă super recomand să o vizitați.
- Berlin Victory Column – Monumentul este vizibil din mai multe puncte de interes din oraș. De la Poarta Brandenburg ai de mers preț de 20 de minute până la coloana aflată în mijlocul unui sens giratoriu uriaș. Pe drum spre ea, vei trece pe lângă un parc uriaș (în trecut fost teren de vânătoare ce se întindea pe 200 de hectare!). Edificiul este o comemorare a victoriilor din războaiele prusaco-danez, prusaco-austriac si prusaco-francez. Se poate vizita în interior, dar nu am făcut acest lucru. Postamentul încă poartă urme de gloanțe și proiectile din WW2.
- Sony Center – Un complex impresionant aflat în Potsdamer Platz. Inaugurat în 2000, acesta a fost gândit ca headquarter-ul Sony Germania. În prezent, clădirile complexului găzduiesc magazine, restaurante, un centru de conferințe, camere de hotel, un IMAX și o expoziție LEGO. E locul în care am început cu o cafea aromată 2 dintre cele 5 dimineți berlineze.
- Potsdamer Platz & Alexander Platz – Două piețe emblematice ale orașului. În perioada în care am fost (noiembrie 2018), acestea găzduiau piețe de Craciun. Ambele locații sunt străjuite de clădiri de birouri moderne și magazine.
- Acvariul din Radisson Blu – Este unul dintre cele mai mari acvarii interioare din Europa. Din păcate, era într-un proces de renovare și nu am putut să-l vizitez.
Viața de noapte
- Berghain club – Hei, ce avem noi aici? Poate cel mai cunoscut club din Germania (și în top 5 mondial). Oamenii se laudă cu cea mai tare instalație de sonorizare de pe continent și cu petreceri care durează zile întregi. Am citit multe articole în care oamenii spuneau cum au fost refuzați, cum s-au costumat și cum s-au prefăcut că sunt nemți doar pentru a le fi permis accesul în celebrul club. Din gașca de 5 falnici flăcăi cu care am fost la Berlin, doar 3 au luat decizia de a vizita locația. Ne-am pus la coadă la ora 2 dimineața și pe la ora 3 am ajuns în fața steward-ului (nu, nu era Sven) însărcinat cu selecția participanților la party. Răspunsul a venit scurt: No, thank you!. N-am comentat, n-am întrebat de ce. Ne-am văzut de treaba noastră. Cert e că am fost îmbrăcați normal, cu jeansi negri, canadiene negre și bocanci și am vorbit în română între noi la coadă. Lumea în jurul nostru era mai fistichie, mai cu pierce-uri, mai pe rock, cu frizuri diferite de cele ale celor 3 est-europeni. Dar hei, a fost cea mai mișto coadă din viața mea! -2 grade, dar fără vânt!
- Watergate – După ce am fost refuzați în clubul de mai sus, am luat decizia de a merge în acesta. Aici, doar doi dintre noi și-au asumat un posibil refuz, cel de-al treilea alegând să petreacă seara alături de o localnică într-un alt club. Aici coada a mers mai repede, am înghețat doar 15 minute. Am avut noroc de o domnișoară de la security care s-a uitat în ochii mei, întrebând: You two? I-am răspuns sec, fără a schița vreun zâmbet: Yes. În tot acest timp, lângă mine un steward de vreo 2 metri îmbrâncea un englez abțiguit care nu dorea să părăsească curtea clubului. După ce am intrat în Watergate, am lăsat hainele la garderobă (5 euro/pax) și am ales să petrecem seara la parter (era o sală și la subsol, lângă garderobă). Mi-a plăcut foarte mult faptul că nu era o aglomerație infernală (deși era sâmbătă seară) și că puteai să pipezi în club (deși mirosul de tutun ars nu mai reprezintă o plăcere). Am consumat doar bere îmbuteliată (4 euro sticla de Becks) și am dansat vreo trei ore. Am încercat să înțeleg muzica (techno), dar la un moment dat am renunțat. Mi-a plăcut foarte mult diversitatea de oameni, de toate vârstele, orientările și categoriile sociale. Lumea chiar se distra, dansa și râdea, nu era acolo doar pentru a fi văzută cu artifica la șampania de pe masă. Da, am văzut și fete în sutien care alergau hăhăindu-se prin club, am văzut și cupluri gay care își vedeau de treaba lor. Cum ziceam, oamenii se simțeau bine și nu deranjau pe nimeni. Și toți eram confortabili cu asta.
Mâncare
- Maximilians Berlin – un restaurant tradițional poziționat între Check Point Charlie și Poarta Brandenburg. Am mâncat cârnați tradiționali (wursts) și cartofi. Evident, totul asortat la o halbă de bere. Recomand să faceți rezervare pentru că este destul de plin și există riscul să trebuiască să așteptați pentru a se elibera o masă.
- Burgermeister – Well, acesta este un local pe care l-am vânat încă din România. Sunt mai multe locații în Berlin. Burgerii sunt absolut delicioși! Porțiile sunt generoase și prețul potrivit. Cartofii prăjiți sunt decenți. Recomand berea blondă (deși, în general, burgerul merge cu o brună).
- Peter Pane – Am nimerit întâmplător în acest restaurant în prima seară în care am ajuns în Berlin. Era o seară de vineri și a trebuit să așteptăm cam 20 de minute să se elibereze o masă. Am consumat niște bere și un burger. Nimic memorabil, însă atmosfera locului este foarte plăcută, motiv pentru care am mai consumat încă o bere. 🙂
- ALEX (Sony Center) – Un cafe-restaurant normal, fără mari pretenții de fine dining. În fiecare dimineață, au un mic dejun all-you-can eat. Un bufet suedez cu toate lucrurile pe care ți le poți dori. Mâncarea este gustoasă, dar banală. Este în jur de 11 euro (sper că rețin OK prețul). Loved the bagels.
- Schnitzelei – Am găsit restaurantul pe Tripadvisor în timp ce căutam un local pentru astfel de preparate. Am mers cu inima deschisă fiind atrași de calificativele bune, însă ne-am dezumflat când am fost întrebați de rezervare. Nu aveam, însă am avut noroc de trei locuri la bar. Șnițelul a fost foarte bun. Berea mai puțin.
Shopping
- Mall of Berlin – plin de toate brandurile internaționale, nimic care să nu se găsească și în România. Am avut răbdare preț de o oră. Am colindat trei sau patru magazine, însă nu mi-am cumpărat nimic. Asta și din cauză că bagajul de mână era deja plin de ciocolată. 🙂
- Magazine de suveniruri – Aceste shop-uri sunt răspândite în tot orașul (inclusiv în mall). Găzduiesc tot felul de porcărioare pe care tronează stema orașului, de la ursuleți de pluș, la căni și umbrele. Prețurile sunt așa cum vă așteptați: 1 magnet ~ 5 euro.
Cam așa am petrecut timpul în Berlin. A fost frumos, dar complet diferit de alte capitale europene pe care le-am vizitat. Promit să revin cu un material și pentru alte orașe din Germania pe care le-am vizitat recent (Hanovra și Wolfsburg). Mă ajută un share și un like pe Facebook. Danke!