Culinary Outdoor Cinema – Street FOOD Festival
- 24/06/2016
- comments
- Barbosul
- Posted in D'ale gurii
Prima ediţie Street FOOD Festival debutează vara acesta la Cluj Napoca pe 7 Iulie şi aduce pe Aleea Stadionului peste 50 de vendori din România şi din afara ţării. Aceştia vor găti în aer liber cele mai delicioase şi aromate preparate şi vor impresiona publicul cu reţetele proprii pe care le-au perfecţionat de-a lungul anilor în bucătăriile lor, dar şi prin designul standurilor, prin servirea imaculată a clienţilor şi brandingul din spatele conceptului de restaurant.
Industria culinară s-a dezoltat extraordinar de mult în ultimii ani la nivel mondial generând subiecte savuroase industriei cinematografice, poveşti de succes care au făcut din simpli pasionaţi de gătit adevăraţi eroi ai farfuriilor de cinci stele. Meseria de bucătar a urcat pe scara ierarhiei sociale, ajungând să fie o meserie de top şi să împrumute termenul de – Chef.
Street FOOD Festival vine în întâmpinarea gurmanzilor şi a cinefililor, dezvoltând în cadrul festivalului conceptul de Culinary Outdoor Cinema. Doritorii vor putea să urmărească filme de top cu subiecte culinare în timp ce se bucură de natură şi de preparate delicioase ale vendorilor din festival.
Bogdan Beşliu, selecționerul filmelor din acest an, ne dezvăluie ce filme putem urmări la Outdoor Cinema:
SFF: Cum se integrează un astfel de concept – Culinary Outdoor Cinema – în ideea unui festival culinar stradal?
B: Cred că cinemaul e cea mai bună potrivire la nivel de distracții pe care le poți oferi într-un festival dedicate mâncării de stradă. Dacă în timpul unui concert ce te îndeamnă să dansezi e ceva mai greu să sincronizezi mâncatul/savuratul unui preparat și mișcările pe ritm (deși ar fi interesant un concurs de street-food-eating-dancing), în timpul unui film știm deja că se pot degusta multiple farfurii și produse. E suficient să ne amintim că majoritatea cinematografelor comercializează pop-corn, alune, dulciuri și multe, multe alte gustări de genul ăsta și ne dăm seama că prietenia între mâncare și film e una ce poate fi valorificată fără prea multă bătaie de cap.
SFF: Industria culinara s-a dezvoltat enorm în ultimii ani la nivel mondial. Este imaginea la fel de importantă ca și gustul atunci când vine vorba de mâncare?
B: Gastronomia e într-o continuă dezvoltare de când omul a pus pe foc prima bucată de carne. De atunci și până acum mâncarea din fața noastră s-a transformat enorm nu doar la nivel de ingrediente, tehnici de gătit și arome ci și la nivel de aspect. Orice școală culinară de pe glob predă elevilor săi și conceptul de plating și îi învață cum să aranjeze mâncarea în farfurie astfel încât produsul pe care îl servesc să-și atingă potențialul maxim. E un echilibru important între gust și aspect, între ceea ce simt papilele și ceea ce se vede în farfurie. De multe ori refuzăm să mâncăm ceva ce nu arată bine, iar asta spune extreme de multe. Totuși nu jocurile cu sosuri și frunzulițele de mentă sunt cele mai importante aspecte vizuale ale unei farfurii, ci echilibrul cromatic și structura farfuriei (aglomerația, cantitățile diverselor ingrediente). Așadar, imaginea e extreme de importantă atunci când vine vorba de mâncare, dar să nu uităm că pe primul loc, tot gustul rămâne.
SFF: Ce fel de filme pot fi vizionate în cele 4 zile de festival?
B: Am încercat să creez un mix de documentar și ficțiune astfel încât să cuprindem și partea de informație pe care o poate oferi filmul culinar și partea de distracție. Cred că dincolo de partea artistică, vizuală, filmul legat de gastronomie poate oferi o mulțime de informații interesante atât despre mâncare în sine, cât și despre obiceiuri și tradiții culinare ale diverselor culture. De aceea atât în seria de lungmetraje, cât și în cea de scurtmetraje, am îmbinat diverse genuri de film și abordări asupra mâncării. Vom vedea în fiecare seară ce a ieșit, dar cred că gurmanzii clujului, care sunt cu siguranță și cinefili, vor aprecia producțiile pe care le vom oferi ca însoțitor cultural la multitudinea de preparate din cadrul festivalului.
SFF: Cui recomanzi filmele proiectate în festival?
B: Cred că fiecare vizitator al festivalului care va fi alături de noi la ceas de seară în fiecare zi de festival ar trebui să-și facă provizii din cele mai diverse feluri de mâncare și să ia un loc în fața marelui ecran. Cei interesați de gastronomie, pasionații de mâncare și pofticioșii ar trebui să-și găsească cele mai bune locuri pentru că filmele îi vor inspira, le vor da idei și, la fel de important, îi vor relaxa după zile pline de explorat într-o imensă lume a gastronomiei.
Când: 7 – 10 Iulie
Unde: Aleea Stadionului, Cluj-Napoca