Cum se bea cafeaua
- 09/02/2016
- comments
- Barbosul
- Posted in D'ale gurii
Am observat că noi, românii, nu știm să ne bucurăm cu adevărat de aromele cafelei. Această băutură miraculoasă care ne pune în mișcare în fiecare zi. Care ne unge mecanismul în zilele de luni, astfel încât să fim productivi.
Degeaba avem zeci de cafenele, zeci de bistro-uri unde cafeaua se prepară artistic. Degeaba. Majoritatea comandăm simplu și sec: „O cafea lungă cu lapte, te rog!“. De ce? Ei bine, mulți cred că tăria cafelei este diminuată.
Zeama aia din ceasșca ta nu e nici gustoasă, nici sănătoasă. Pe ale noastre meleaguri, cafeaua lungă cu lapte este cam 60% apă, 30% cafea şi 10% lapte. Dar probabil că stă în natura noastră să avem o cană uriașă astfel preparată de care să tragem cât mai mult, dacă se poate măcar jumate de zi și jumătate de pachet de țigări.
Pasionații și adevărații băutori de cafea preferă ristretto. Este, până la urmă, un espresso căruia îi reducem jumătate din cantitatea de apă. Vine din Italia și se servește însoțit de un pahar cu apă. Noi, românii, îl bem după cafea. Greșit! Italienii îl beau înainte pentru a elimina eventualele arome care se află în gură, totul pentru a se putea bucura cum se cuvine de experiența oferită de aromele cafelei.
Consumată în cantităţi moderate cafeaua are efecte benefice asupra sănătăţii. Băutura conţine antioxidanţi care ajută la stoparea procesului de distrugere a celulelor. Totodată, împiedică apariția anumitor boli. Este recomandat consumul de cafea pentru a reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare. Pe lângă toate acestea, cafeaua favorizează digestia, fiind eficientă şi în crearea stării de bună-dispoziţie.