Efectul Gloria surprins pe Vârful Moldoveanu (Masivul Făgăraș)
În august sărbătoresc un an de când urc pe munte, astfel încât am decis să marchez acest moment cu un reper deosebit: Vârful Moldoveanu. Cel mai înalt vârf din România la care se ajunge pe poate cel mai frumos traseu din Făgăraș.
Tot efortul de ascensiune a fost răsplătit cu prezența Spectrului Brocken, cunoscut mai popular drept Fenomenul Gloria. Spectrul Brocken a fost observat şi descris pentru prima dată de către Johann Silberschlag în 1780.
Fenomenul Gloria mărește umbra unui corp privit din vârf de munte în direcţia opusă Soarelui; umbra trebuie să fie poziționată deasupra norilor în care se află particule de apă uniforme. Cu cât stratul de nori se află mai jos, cu atât umbra va fi mai mare. Fenomenul nu se observă exclusiv pe nori, uneori putând fi observat și deasupra ceţii.
Formarea se datorează picăturilor de apă care difuzează lumina Soarelui, generând fenomenul colorat de dispersie. Într-un curcubeu, picăturile au mărimea unei fracţiuni de milimetru, în timp ce în cazul Fenomenului Gloria acestea sunt de ordinul a zece microni. Din punct de vedere teoretic, acestea sunt două fenomene diferite: curcubeul poate fi explicat folosind noțiuni de optică geometrică, în timp ce Spectrul Brocken necesită o teorie mult mai elaborată. Explicația științifică este în continuare subiectul dezbaterilor și cercetărilor.
A fost uimitor să întâlnesc Fenomenul Gloria pe Vârful Moldoveanu! Să îți vezi propria-ți siluetă proiectată în văzduh, în mijlocul unei aure perfecte este pur și simplu fantastic! De abia aștept să urc următorul vârf! 🙂