Garmin Fenix 3HR – review și păreri după 5 luni de utilizare zilnică
Îmi doream de mult timp un sportwatch pentru a-mi monitoriza activitățile zilnice, dar și pe cele sportive (la nivel de amator). Am studiat puțin oferta din România și am ales să cumpăr la începutul lui septembrie 2018 un Garmin Fenix 3HR. Am prins o ofertă senzațională de doar 1200 lei la eMag. L-am comandat la ora 4 dimineața și la ora 12 deja îl ridicam din showroom-ul eMag din Titan.
Am ales Fenix 3HR pentru că știe să facă o mulțime de lucruri și am găsit în el un coleg de antrenament care mă motivează să alerg mai mult, să măresc pasul și să-mi mișc fundul din scaunul de la birou. E un camarad grozav și cu ajutorul accelerometrului intern știe să-mi calculeze lungimea pasului sau a extensiei mâinii, e capabil să îți afișeze viteza și distanța pentru alergarea pe bandă sau mersul pe bicicleta de fitness, unde nu există semnal GPS!
În plus, modelul de față are funcția de monitorizare a pulsului 24/24, fapt care te va mai liniști puțin dacă ești un agitat și jumătate (cum e cazul meu). Și deși poate părea un ceas masiv și inestetic din pricina materialelor din care este făurit, eu îl găsesc minunat și extrem de ușor de asortat la un costum elegant când te vezi cu board-ul companiei sau când participi la un eveniment de seară. Totuși, cel mai bine îl simt atunci când sunt în bocancii de munte sau în tenișii de alergat.
Ce primești în pachet
Cutia compactă în care vine ceasul conține dispozitivul, cablul USB de încărcare (fără adaptor pentru priză) și consacratele manuale de utilizare.
Primele impresii
Când am deschis cutia, am examinat preț de câteva minute dispozitivul. Știam că este un ceas mare, impozant, dar nu mă așteptam să fie atât de ușor: 86.1 grame. L-am văzut expus în showroom înainte să ridic comanda, l-am analizat, dar nu mi-am dat seama de greutate fiind prins în sistemul de securitate al standului.
Ecranul este extrem de generos pentru ceasurile clasice cu care am fost obișnuit până în momentul achiziției primului meu ceas smart. Garmin Fenix 3HR are un diametru de 1.2 inci, la o rezoluție de 218 x 218 pixeli. Confirm specificațiile producătorului, ecranul fiind perfect vizibil în condiții de luminare puternică.
Materialele din care este construit sunt de bună calitate. Eu am versiunea cu cadran gri, ceea ce îi conferă un aspect rough, industrial, extrem de masculin din punctul meu de vedere. Siliconul din care este fabricat cureaua este moale și nu deranjează chiar dacă este purtat zi și noapte (da, dorm noaptea cu el la mână).
L-am pus la încărcat (a venit cu 0% baterie) și am așteptat preț de o oră ca să-l pot configura. În tot acest timp, am instalat aplicațiile Garmin Connect și Garmin Face It. Apoi, am dat o raită pe YouTube în căutarea de tips & tricks pentru Garmin Fenix 3HR. E plin de clipuri interesante care te vor ajuta să scoți totul din ceasul tău.
Ecranul principal
Ecranul principal indică ora, fie în format analogic, fie în cel digital, în diverse versiuni grafice, cu mai multe sau mai puține informații. Spre exemplu, ecranul meu conține ora, data și numărul de pași. Mă interesează mai puțin starea bateriei (care oricum ține o veșnicie). Îți poți crea singur propria față de ceas cu aplicația Face It.
Din ecranul principal, utilizând butoanele Up sau Down ai acces rapid la informațiile pe care le consideri relevante. Acest acces, rapid să-i spunem, poate fi extrem de ușor de configurat. Din ecranul principal am optat pentru acces rapid la informațiile cele mai uzuale: număr de pași, busola, altimetru, temperatură, notificări, puls, rezumatul zilei, rezumatul ultimei activități sportive. Oricare dintre aceste opțiuni poate fi mutate mai sus sau mai jos în funcție de ordinea preferată.
Prin apăsarea butonului Start, vei ajunge la lista activităților sportive: schi fond, schi, cățărare, trekking, trail running, alergare, alergare indoor, bicicletă, bicicletă indoor, înot indoor, înot în apă deschisă, stand up paddle, vâslit, vâslit indoor, triatlon.
Îți recomand ca în momentul în care te pregătești pentru o activitate în aer liber care necesită și activarea GPS-ului să aștepți câteva secunde înainte de a porni monitorizarea pentru a prinde semnal. Ceasul te va alerta când este gata.
Cele mai utilizate funcții zilnice
Printre funcțiile utile pe care le utilizez zilnic din septembrie 2018 se numără măsurarea pulsului, a numărului de pași și a etajelor urcate, precum și monitorizarea somnului.
La cei 1.86 metri înălțime și 85 de kilograme am setat un target de 10.000 de pași/zi și 10 etaje urcate. Într-o zi normală de muncă (deși lucrez la un birou), depășesc numărul de pași. Mai greu cu etajele, deoarece prefer liftul. Dar există și zile când urc (pe lângă cele 3 etaje de la bloc) cele 9 etaje ale clădirii în care lucrez.
Recordul de pași este situat în acest moment (ianuarie 2019) la 31.900. Asta datorită unei zile (11 ore) petrecute la pas în Berlin. Am mai avut un număr impresionant de 45.000 de pași în vară în Vama Veche, dar nu am luat în calcul această valoare, deorece în ziua respectivă am dansat destul de mult, iar ceasul a înregistrat mișcarea mâinii în momentul în care stăteam pe loc. Trebuie să ai în vedere faptul că poți edita înregistrările ceasului, astfel încât să păstrezi o evidență cât mai precisă a activităților tale zilnice.
Monitorizarea somnului s-a dovedit foarte importantă pentru mine. Garmin Fenix 3HR monitorizează 3 parametri ai somnului: deep sleep, ligth sleep și timpul în care ești treaz. Am fost surprins să constat că deși dorm minimum 7 ore/noapte, nu am parte de un somn odihnitor. Din media de 7 ore, ating maximum 2 ore de somn profund. Acest lucru m-a determinat să scad cantitatea de cafea pe care o consumam zilnic (cam 300ml de lichid negru, fără zahăr și fără lapte). Acum sunt undeva la 200ml de cafea și am observat că s-a redus timpul minutelor în care ceasul îmi spune că nu dorm. Totodată, am început să meditez înainte de somn și să măresc intervalul între antrenamentele de la sală și momentul în care aleg să dorm. Mai jos puteți observa recordul personal în materie de somn.
Alerta „MOVE!” este un alt aspect senzațional al experienței mele cu Garmin-ul. Ceasul îți dă de fiecare dată o notificare atunci când detectează că ești un leneș care zace pe canapea sau un workaholic care stă în fața inbox-ului mai mult de 30 de minute. Poți alege să renunți la alertă, dar consider că este important să facem puțini pași la intervale precise de timp. Big up for that, Garmin!
Monitorizarea activităților sportive – alergat în aer liber
Ei, iată că a venit și momentul să-l pun la treabă mai serioasă pe Fenix. La câteva zile după ce l-am luat, am început să alerg cu el la încheietura mâinii stângi (îl poți configura să-l porți și pe mâna dreaptă, însă nu știu de ce ai vrea așa ceva…). În aer liber, ceasul se comportă excelent. Cu ajutorul GPS-ului, Garmin-ul îți va arăta la finalul antrenamentului traseul pe care ai alergat.
Pe lângă acest lucru, ceasul îți va face un sumar care curpinde următoarele aspecte: timpul, distanța, numărul de calorii consumate, timpul în minute/kilometru (pace) și creșterea altitudinii (cât urci, cât cobori). În cadrul aplicației, vei găsi un raport mult mai detaliat al activității, de la puls, la viteze (medie, maximă), gradul de eficiență al antrenamentului, precum și temperatura detectată de dispozitiv.
Un alt parametru monitorizat de ceas este VO2 Max-ul. Mărturisesc că la început nu am acordat atenție acestui lucru, însă ceasul avea grijă să mă atenționeze că este puțin sub medie (luând în considerare vârsta, greutatea, înălțimea și parametrii antrenamentelor). Așa că am citit puțin și am aflat că este un aspect al antrenamentelor de anduranță pe care nu ar trebui să îl ignorăm.
Concret, VO2 Max este capacitatea aerobă maximă, nivelul cel mai ridicat al consumului de oxigen atins în regim de efort maxim. VO2 Max se măsoară în mililitri de oxigen- pe kilogramele individului – pe minut: ml/(kg*min). Am observat că mi-am îmbunătățit nivelul acestui parametru esențial pentru sportivi în momentul în care am menținut efortul constant în jurul pragului maxim al capacității aerobe (pe bandă în sală mi-a fost mai ușor ca în cazul alergării în aer liber).
Dacă este cazul, la finalul alergării, aplicația Garmin Connect te va recompensa cu un badge. Totul, în funcție de performanțele tale sportive, de timpi, de duritatea traseului, de provocările pe care ți le poți da prin intermediul aplicației cu prietenii posesori de device-uri Garmin.
Monitorizarea activităților sportive – alergat pe bandă
Ceasul monitorizează fix aceiași parametri ca în cazul alergării în aer liber. Totuși, aici apare o mică discrepanță între rezultatele afișate de Garmin și cele afișate de banda pentru alergare: viteza maximă. Am constatat de câteva ori că viteza maximă afișată de ceas este mai mare ca viteza selectată de mine pe bandă. Restul parametrilor sunt în regulă.
Monitorizarea activităților sportive – ciclism
Nu sunt un fan al biciclismului, însă am pedalat vreo două ture de când am achiziționat ceasul. Ceasul a monitorizat timpul, distanța parcursă, numărul de calorii arse, viteza medie și creșterea altitudinii. Ca în cazul fiecărei activități sportive, vei avea un raport detaliat în cadrul aplicației Garmin Connect care va cuprinde vitezele (medie, maximă, viteza maximă de mișcare), timpul (total și de mișcare – se prespune că staționezi la semafor), pulsul și gradul de eficiență al antrementului.
Monitorizarea activităților sportive – urcat pe munte
Am utilizat ceasul la două ieșiri în munții din România, pe Vârful Negoiu și în Piatra Craiului (Zaplaz). A fost un test de anduranță pentru bateria lui Garmin Fenix 3HR, mai ales în cazul lui Negoiu unde am stors suc din ea timp de 9h cu GPS-ul activ. Am început urcarea cu 100% baterie și am terminat cu 30%. În 9 ore de funcționare neîntreruptă. Este extraordinar în comparație cu un Apple Watch al unui coleg de traseu care a ajuns cu 10% la finalul expediției. Sigur, ceasul meu nu are touch și rezoluție impecabilă, dar hei! Aici nu suntem la parada modei.
În cazul urcării pe munte, ceasul afișează timpul total, distanța, numărul caloriilor consumate, viteza medie și creșterea în altitudine. Raportul detaliat disponibil în aplicație conține și pace-ul, timpul de mișcare, pulsul, elevația, temperatura etc.
M-a fascinat traseul mapat de ceas. Este fascinant să vezi în cadrul aplicației traseul montan pe care l-ai parcurs. Fantastic unde a ajuns tehnologia!
Piatra Craiului
Negoiu:
Monitorizarea activităților sportive – înot
Anul acesta nu am ajuns la mare de foarte multe ori. Am utilizat ceasul la monitorizarea a trei ture de înot în Marea Neagră, în Vama Veche. Am prins o zi cu valuri modeste, dar cu o apă destul de rece. Turele nu au fost impresionante, dar am vrut să văd informațiile pe care le monitorizează ceasul.
Astfel, la finalul unei ture de înot, vei avea acces la timpul total, la distanța parcursă, numărul de calorii consumate, pace și Swim Golf (swolf va fi denumirea în cadrul aplicației). Parametrul menționat anterior combină viteza și efortul tău. Am citit că această măsurătoare adaugă numărul de brațe efectuat în apă într-o anumită perioadă de timp în funcție de lungimea parcursă. Am citit că ești cu adevărat un înotător bună dacă obții un scor sub 40.
Raportul detaliat al activității de înot conține și cadența, valoarea temperaturii medii, minime și maxime, precum și diferite valori ale pace-ului.
Monitorizarea activităților sportive – vâslit în interior (rowing machine)
După înotul din Marea Neagră, am încercat și vâslitul în interior la sala de forță. Mărturisesc că nu sunt un fan al acestor rowing machines, dar curiozitatea capacității ceasului m-a împins să exersez de câteva ori. Astfel, la finalul unui antrenament de vâslit indoor vei putea afla timpul, numărul de calorii, cadența (diferite valori), pulsul și gradul de eficiență al antrenamentului.
Monitorizarea activităților sportive – schi
Schiul este sportul pe care îl practic de când eram un țânc. Să tot fie 25 de ani de când am pus prima dată schiurile în picioare. Este sportul meu preferat și nu a trecut niciun an din cei 25 în care să nu fi fost măcar o singură zi la schi. Am practicat și snowboard-ul timp de vreo 7 ani, dar de 5 m-am întors la prima dragoste.
Revenind la Garmin. L-am testat timp de două zile la Cota 2000. Mărturisesc că am avut ceva emoții din pricina temperaturilor scăzute (-11 grade, dar cu un real feel de -13), astfel încât am luat și încărcătorul ceasului în bagaj. Nu a fost cazul: am pornit în prima zi cu 99% și am terminat cele două zile cu un onorabil 65%. Totul în condițiile în care ceasul a mers non-stop în cele două zile de pârtie. A monitorizat aproape 50km schiați, cele 21 de ture însumând puțin peste două ore exclusiv de schi.
Din momentul în care ai pornit activitatea, ceasul va măsura diverși parametri în momentul în care simte că ești în coborâre și te miști. Acesta va opri cronometrarea în momentul în care va simți că ești aflat în telegondolă/telescaun/teleschi. Practic, atunci când începi să urci în altitudine, el va opri monitorizarea și va afișa detaliile turei proaspăt încheiate. După ce ai ajuns în vârful pârtiei nu este necesară acționarea niciunui buton pentru a începe monitorizarea. Pur și simplu pornești spre vale și ceasul va începe să contorizeze performanțele tale.
În cazul schiului, Garmin Fenix 3HR monitorizează și timpul total, distanța parcursă, numărul de calorii consumate și viteza maximă. Rapoartele detaliate conțin viteze medii, timpul total petrecut pe pârtie (timpul petrecut la apres-ski și timpul efectiv de coborâre pe pârtie), creșterea și scăderea în altitudine (am constatat că într-o zi am „coborât” nu mai puțin de 4.539m), temperatura și gradul de eficiență al activității.
Funcția de monitorizare pentru schi este aceeași și pentru snowboard.
Monitorizarea activităților sportive – exerciții cu greutăți
Am citit câteva articole despre capacitatea ceasului de a îți configura singur anumite tipuri de activități. Mi-a atras atenția posibilitatea de a crea activități dedicate ridicatului de greutăți.
Spre exemplu, pot genera activitatea Biceps. Pasul următor este să configurez singur numărul de repetări, greutatea și intervalul de timp în care îmi doresc să efectuez acest exercițiu. Ceasul va avea grijă să mă încurajeze și să monitorizeze ridicarea greutăților pentru exercițiile pentru biceps. De aici, imaginează-ți singur că poți extinde lista exercițiilor din sala de forță pentru toate activitățile care presupun mișcarea brațelor.
Mărturisesc că nu am creat o astfel de aplicație. Când o voi face, voi reveni cu un update la articol.
Capacitatea bateriei
Am folosit ceasul într-o multitudine de condiții, de la cele mai lejere (zile în care abia fac 5000 de pași), până la trasee montane de 9 ore. L-am dus la temperaturi scăzute, l-am alergat la 0 grade, l-am băgat imediat în apă fierbinte. Nimic, ține la fel de bine ca în prima zi.
7 zile în regim de utilizare normală:
- monitorizarea pulsului, a pașilor și a etajelor urcate;
- Bluetooth pornit 8h/zi pentru a primi notificările direct pe ceas;
- monitorizarea somnului;
- 4 antrenamente de alergare pe bandă cu o durată medie de 30 de minute.
La finalul săptămânii de mai sus rămân cu 35-40% baterie. Repet, totul depinde de fiecare activitate sportivă (este necesar sau nu GPS-ul), de timp, de temperaturile exterioare și de intensitatea antrenamentului.
Concluzii personale
Garmin Fenix 3HR este un sportwatch senzațional ca prim astfel de gadget. Sigur, mi-aș fi luat o generație mai nouă, dar limitările de buget m-au făcut să aleg acest model. Deși are 3, 4 ani de când a fost lansat, este un ceas foarte bun pentru sportivi, foarte ușor de folosit, dar mai ales rezistent.
Am reușit să julesc rama de metal a cadranului la urcarea traseelor montane, însă ecranul a scăpat teafăr. Nu mă deranjează zgaiba, până la urmă este un ceas pentru sport, nu vreun Patek Philippe de colecție. Cureaua de silicon a devenit lucioasă în anumite zone folosite mai des drept punct de sprijin atunci când scriu la laptop sau când îndoi încheietura. Avanajtul este că ai de unde alege curele de schimb, acestea fiind disponibile în mai multe variante de culoare.
Upgrade de la Garmin Fenix 3HR
Am început să citesc tot mai mult despre Garmin. Mă fascinează varietatea de produse și mă bucură faptul că ai posibilitatea să alegi exact ceea ce ți se potrivește profilului tău sportiv.
Mi-ar plăcea un Garmin Fenix 5X Plus Black de 51mm, dar momentan consider că ar fi nepotrivit să fac un upgrade atât de mare în nici jumătate de an de când l-am luat Fenix 3HR-ul.
PS: am filmat și un scurt review la puțin timp după ce am cumpărat cestul. Îl poți vedea mai jos.