Este acea perioadă a anului în care tot ce ne dorim este să stăm cu familia, să ne adunăm în jurul mesei, să radem niște pork, niște murături, o piftiuță și să ascultăm cântece despre ler și brazi. Pentru unii. Pentru alții, este acea perioadă a anului când își iau familia și gașca și o taie pe pârtie. Tot împreună, numai că obiceiul este mai sănătos. Puțină mișcare și aer curat nu au stricat niciodată.
Dar cum facem cu aglomerația de pe pârtiile din România? Cum facem cu coada de la instalațiile de pe pârtie? Cum facem cu săniorii, cu cei care se dau cu capacul de la WC? Ei bine, pentru toate astea există Austria, Italia, Elveția sau Franța. Dar și Bulgaria, vecina noastră. Ajungi imediat.
În rândurile următoare îți voi descrie experiența de ski bulgărească. Cât costă ski-ul în Bulgaria, cum sunt pârtiile în Bulgaria, cum este cazarea în Bulgaria, ș.a.m.d..
Cele mai cunoscute stațiuni de ski din Bulgaria sunt Bansko și Borovets. Extrem de apreciate de practicanții sporturilor albe, aceste așezări cu tradiție sunt mereu bogate în oferte, atât în ceea ce privește cazarea, cât și pârtiile de toate nivelurile de dificultate. Cunoscută din anul 1896, Borovets este cea mai veche stațiune de ski din Bulgaria, fiind astăzi una dintre cele mai frumoase din țara vecină. Este situată pe coastele nordice ale munților Mousala, la est de Rila.
Drumul până în Borovets
Până în Borovets sunt puțin peste 400 km din București, aproape 600 km din Brașov și cam tot atât din Constanța. O aruncătură de băț pentru cei care nu consideră condusul o problemă. Sigur, pentru cei mai comozi dintre noi există posibilitatea de a ajunge la ski cu avionul. Pe ruta București – Sofi(c)a există numeroase zboruri. Ai încărcat ski-urile la cală, te-ai suit în avion și în câteva zeci de minute ai ajuns la destinație. Din Sofia până în Borovets sunt cam 70 km. În 40 de minute ești pe pârtie!
Din București și până în Borovets faci cam 7 ore, dacă mergi în limitele regulamentare de viteză. Drumul este bun în cea mai mare parte. Sigur, există (ca și la noi) bucăți de drum destul de hărtănite, cu gropi și șleauri de război. Dar nu e problemă, reduci viteza până la 80-90 km/h și îți vezi de drum. Există mai multe variante pentru a ajunge la Borovets. Uite aici două trasee alternative. De fiecare dată când am venit în Borovets, am optat pentru traseul: București – Ruse – Pleven – Lukovit – Samokov – Borovets. Niciodată nu au fost probleme cu numărul de radare, cu starea drumurilor sau cu ambuteiaje. Niciun fel de problemă, recomand acest traseu.
Cazare Borovets
Well, aici intervine chestiunea de gusturi. Sunt o mulțime de alternative de cazare: hoteluri de 3*, 4* și 5*, dar și vile sau apartamente de închiriat. Prețurile sunt pentru toate buzunarele, de la câteva zeci de leva pe noapte, până la câteva sute. Spre 1ooo! Spre exemplu, o cameră de 2 persoane la Hotel Rila Borovets costă 1112 BGN (cam 2550 RON). Prețul ăsta este pentru 7 nopți, 2 persoane, demi-pensiune. Ah, e hotel de 4*. Te las pe tine să compari cu prețurile de pe Valea Prahovei. 🙂
Bulgarii ne-au luat-o înainte din punct de vedere al serviciilor turistice. Mă refer aici și la bunul-simț cu care-și tratează oaspeții. Camerele din majoritatea hotelurilor sunt mari, spațioase și foarte curate. Construite după 1990. Nu am avut nicio problemă cu scurgeri de apă, lenjerie de pat tratată necorespunzător sau mâncare proastă. Excludem din start hotelurile care oferă all inclusive all you can eat. Acolo este altă discuție. Mâncarea este corect gătită, are gust. Miturile despre mâncarea lor cad, în opinia mea.
Ski în Borovets
Nu există cozi, nu există aglomerație. Pe pârtie ai loc să legi câteva cristiane corespunzătoare, fără să ferești săniorii și șoșonarii*. Pârtiile sunt atât de largi, încât ai șansa să te rătăcești de gașcă. Sunt atât de spațioase încât te poți bucura în voie de sportul alb, fie că este vorba de placă sau de ski-uri. Siguranța de pe pârtii este relaxantă. În România trebuie să te uiți mereu în sus să vezi dacă nu cumva vine cineva gata să te călărească. Sau măcar să-ți dea un brânci. Cu foarte mici excepții, schiorii de pe pârtiile din Bulgaria sunt civilizați. Inclusiv românii. Este superb să schiezi fără frică, fără aglomerații, fără cozi uriașe! Sunt foarte multe pârtii și numărul schiorilor se distribuie uniform pe acestea. Fiecare pârtie are cel puțin o instalație de transport pe cablu. Merg fără întreruperi bruște, cam de pe la ora 08:00 în zori, până la 16-16:30. Ca și în Austria, nu este nevoie să scoți cartela să o compostezi în aparat. În România încă nu au implementat peste tot cititoarele inteligente. Ntz ntz ntz. 🙂 Ca să-ți faci o idee, uite mai jos lista pârtiilor din Borovets.
Dacă în Poiană ski-ul te costă în jur de 150 RON/zi, în Borovets vei plăti cam cu 50 de lei mai puțin. Diferența nu este foarte mare, dar ține cont de faptul că aici eviți cozile, ai multe instalații din care poți alege. Și mai ține cont de faptul că au o mulțime de tunuri pentru zăpadă artificială. Am dat peste niște bulgari care spuneau că ar avea cam 6-700. Nu bag mâna-n foc, dar le întâlnești la tot pasul. 🙂
Ce nu-mi place în Borovets
Viaţa de noapte. Nu au cluburi, pub-uri așa cum le înțelegem noi. Au ceva taverne unde au o varitate extinsă de preparate și băuturi. Dar lipsește distracția cu care suntem noi românii obișnuiți. Lipsește atmofera aia de prietenie și de voie bună. Aici au un mare -.
Ți-am pus mai sus ceva poze și un clip care poate te vor convinge să alegi Bulgaria pentru un sejur la ski. Nu zic că ski-ul în RO nu e bun… este, dar pentru un weekend când n-ai cum să fugi prea departe să te dai. Te-am pupat!
*șosonar = persoană venită la pârtie în teneși pentru a degusta un vin fiert, băgător de seamă.