Top 3 restaurante din București
- 11/01/2017
- comments
- Barbosul
- Posted in D'ale gurii
Domne’, ce atâta burgereală și fast-food asezonat cu bericioaică? E timpul să scriu puțin și despre restaurante premium, cu mâncare simandicoasă realizată după ultimul sughiț al gastronomiei internaționale. Vorbim despre restaurante cu ștaif din București, locuri de fine dining. Să purcedem. Ordinea este aleatorie.
L’Atelier – l’art culinaire
Aici gătește Chef Samuel le Torriellec, bucătar cu un CV impresionant. Am lucrat cu Sam și este un profesionist. Când i-am văzut CV-ul am rămas puțin uimit: omul a lucrat în Franța, în mai multe restaurante cu stele Michelin. În prezent gătește la L’Atelier – l’art culinaire și la LOFT, unde coordonează toate locațiile din România. Vreo 9 în total. Acum este jurat MasterChef. 🙂 Dar să lăsam asta.
La L’Atelier – l’art culinaire trebuie să ajungi dacă îți plac fructele de mare, vita adevărată și trufele. Și vita și peștele. Și mâncarea bună în general. Mâncarea e #bunădetelingipedegete! Restaurantul este găzduit de Hotel Epoque București și dispune de un salon principal cu 30 locuri, precum și de o gradină de iarnă cu 30 locuri. Adică un alt salon.
Am mâncat de mai multe ori la L’Atelier, însă cel mai mult mi-au plăcut escalopul de ficat de rață cu varză chinezească și antricotul de vită Black Angus. Care este un Black Angus adevărat. 🙂 Am încercat și creveții black tiger și pe viitor plănuiesc să văd cum e homarul. În opinia mea, ăsta e un restaurant de 5*. Bravo Sam! 🙂
Citroniers
Bun tare, un restaurant de 4*. În opinia mea. Am mâncat o singură dată aici și sunt sigur că pofta mă va readuce înapoi #cândva. Nu știu cine este executive chef, însă mi-ar plăcea să-l cunosc. Mâncarea este gătită cu atenție și precizie elvețiană. Hotelul Domenii Plaza (5*) găzduiește cochetul restaurant.
Din preparatele încercate, vita mi-a rămas în amintirea papilelor gustative, alături de tartarul de ton roșu. Sigur, desertul gourmet ocupă un relevant loc trei în clasificarea mea. Mă refer aici la „deliciul casei”, care este compus din tort de ciocolată cu creme anglaise, nougat glacee și asortiment petits fours. Bun tare!
Poesia
Un restaurant de lux situat în inima Capitalei, într-o casă boierească. Un adevărat templu al aromelor bucătăriei italienești, dar și internaționale. Nu este locul în care să mergi să ceri un burger. Nu, aici vii pentru pește, fructe de mare și paste.
Chef Patrizia Paglieri, cea mai cunoscută prezență feminină în lumea gastronomiei românești, este amfitrionul localului. Atât în bucătărie, cât și în zona de servit masa. Este peste tot, debordând de energie și de voie bună. Priceperea și răbdarea Patriziei au un singur rezultat: mâncare de top. Deși nu pare o fire tocmai liniștită, Patrizia Paglieri are extrem de multă răbdare și atenție la detalii. 🙂
Am fost de două ori în vizită la Patrizia și de fiecare dată mâncarea a fost excepțională. În topul personal al preparatelor sunt incluse salata de caracatiță, tagliatelle-le cu somon și sparanghel, precum și calamarii umpluți cu midii. Salivez! Restaurant de 5*.