Vacanță de o săptămână cu autorulota prin frumoasa Românie. Sau o altfel de vacanță pe timp de pandemie. Am scris acest articol pentru a împărtăși mai multe cu cei care sunt încă nehotărâți. Am vorbit pe scurt despre experiență și la Pro TV.
La începutul lunii mai, când mai erau doar vreo zece zile până la ridicarea stării de urgență, am decis împreună cu iubita mea, Roxana, să pornim într-o vacanță. Trecuseră luni bune de la ultima evadare dintr-un oraș sufocant și multe zile de când nu mai părăsisem domiciliul conjugal. Drept urmare, am început să analizăm care sunt posibilitățile de vacanță într-o lume complet schimbată de pandemia Covid-19.
Cu un număr de posibilități limitate, am zis să experimentăm un lucru complet nou: o vacanță cu autorulota. Știam în mare ce presupune, auzisem de vreo două firme care închiriau (despre una dintre ele am aflat în timpul research-ului că este în insolvență), astfel încât ne-am pus pe creionat un traseu orientativ.
Ne-am alocat un număr de 8 nopți și am decis să vedem Dobrogea. Inițial, ne doream să dăm o fugă și spre munte, spre Lacul Sfânta Ana (jud. Harghita), însă am căzut de acord că ar fi un drum prea lung pentru o perioadă mai mică de zece zile.
Primul punct pe traseu a fost Delta Dunării. Niciunul dintre noi nu vizitase spectaculosul punct emblematic al țării noastre. Apoi, ne-am dorit să vedem împreună (tot în premieră) plaja Vadu. Mai departe, a rămas că vom stabili pe parcurs unde mai poposim și ce mai vedem.
Cu toate aceastea în minte, am ajuns la Joy2Wander ca urmare a două recomandări. Răzvan a fost extraordinar de amabil și ne-a prezentat oferta, ne-a oferit ajutorul în configurarea traseului și a avut răbdarea necesară în momentul în care noi eram destul de sceptici privind posibilitatea de a pleca în vacanță ținând cont de starea de alertă (în momentul în care confirmasem că suntem de acord cu perioada și cu oferta încă nu erau stabilite clar condițiile de călătorie în afara localității, iar declarația pe proprie răspundere nu era încă publicată).
Un scurt sumar al aventurii, apoi intrăm în detalii:
- durata: 8 nopți
- traseu: București – Cheile Dobrogei – Gura Dobrogei – Munții Măcin (Vf. Țuțuiatu) – Murighiol – Jurilovca – Capul Doloșman – Enisala – Histria – Plaja Vadu – București
- lungime traseu: aprox. 1000km
- autorulota: Ford Benimar Sport 340 (2019)
- cost închiriere autorolota: 800 euro + taxa igienizare (100 euro)
- costuri adiacente:
- motorină – 400 ron;
- intrări obiective turistice – ~100 ron
- excursie Delta Dunării, cost camping, mâncare etc. – ~1000 ron
Cheile Dobrogei
Cum se conduce autorulota
Trebuie să știți faptul că cele mai multe autorulote se pot conduce cu categoria B (sunt mașini de până în 3,5 tone și cu un număr mic de pasageri – mașina noastră putea acomoda 5 persoane). Autorulota Ford Benimar Sport 340 este construită pe un șasiu Ford și vine cu un motor diesel. Este extrem de ușor de manevrat și foarte confortabilă la condus, chiar și pe drumurile județene românești pline de gropi și hârtoape.
Într-adevăr, trebuie să ai grijă la dimensiunile speciale ale mașinii. Este destul de lată și foarte înaltă, astfel încât experiența poate fi nefericită într-un oraș aglomerat, cu locuri de parcare imposibile și, de cele mai multe ori, inexistente. Din fericire, nu am fost nevoiți să staționăm în orașe. Cu toate acestea, nu este nevoie să te sperii! Astfel de mașini sunt dotate cu camere video pentru marșarier, senzori de parcare și oglinzi laterale duble (care au unghiuri suficient de largi pentru manevrele necesare).
Experiența mea de condus autorulota a fost foarte faină, deși nu mai condusesem ceva atât de voluminos. M-am bucurat de fiecare kilometru de drum, am savurat fiecare moment petrecut la volanul mașinii și singurul regret este că am stat doar o săptămână plecați. Pentru cei 800 km am obținut un consum de 8.4l/100km, care a rezultat în urma deplasării cu o viteză constantă de 85 km/h pe autostradă și 70 km/h pe drumurile naționale și județene. În vacanță nu ne grăbim, nu?
Viața în autorulotă (întreținere, cum se doarme în autorulotă, cum se gătește în autorulotă, apă potabilă, curent etc.)
Trebuie să mărturisim de la început că ne-am simțit excepțional: mașina extrem de faină, un traseu foarte bine ales, vremea aproape perfectă și profesionalismul celor de la Joy2Wander de nota 10+! Dar să le luăm pe rând.
Autorulota m-a dus cu gândul la o garsonieră pe roți în care ai de toate, ba chiar mai mult: 2 paturi duble, un pat single suspendat, o bucătărie complet echipată (chiuvetă, aragaz cu 3 ochiuri, dulapuri pentru ustensile și recipiente, frigider și congelator generoase, butelie de gaz și boiler pentru apă caldă), o baie suficient de spațioasă cu cabină de duș, chiuvetă, dulăpior și un vas WC, un dulap pentru haine și tot felul de alte dulăpioare mici pentru depozitat lucrurile necesare.
Mașina este echipată cu porturi USB pe 12V pentru încărcarea telefoanelor mobile și a dispozitivelor din acest registru, dar și cu câteva prize clasice pentru un laptop sau pentru a beneficia de fast charging pentru telefonul mobil. E bine de știut că acest model de autorulotă vine cu invertor (tind totuși să cred că majoritatea mașinilor au acest lucru) pentru a putea utiliza o priză clasică și atunci când nu ai autorulota legată la o sursă de curent.
Tot în zona de electricitate, mașina dispune de un panou solar care este suficient pentru consumatorii uzuali într-un concediu de oameni normali (noi am încărcat trei telefoanele mobile de cele mai multe ori simultan). Nu am avut uscător de păr, fier de călcat sau alți consumatori mari. O vacanță cu autorulota este în totală contradicție cu o cămașă călcată la dungă. De altfel, este recomandat să nu utilizezi aparate care consumă mult atunci când ești pe invertor. Riști să prăjești instalația electrică a mașinii.
Ne mutăm ușor spre zona de gătit. Evident, am avut grijă să avem lucruri cât mai simple de preparat: niște ouă, legume, pate și lactate. Am vrut să simțim partea de concediu și să nu petrecem ore bune în bucătăria autorulotei. Ne-am concentrat pe câte un grătar în aer liber, dar și pe mâncat la cele două cherhanale din Vadu (apropo, nema bon fiscal, nema plată cu cardul :)) ). Dar hei! Cei care au răbdare sau sunt nevoiți să pregătească un mic dejun și o cină ca la carte vor găsi în autorulotele de la Joy2Wander tacâmuri de metal, oale, o tigaie, tocător, farfurii, boluri etc. pentru a avea confortul din bucătăria de acasă.
În cele 8 zile de viețuit în autorulotă, am umplut rezervorul de apă potabilă de 128 litri (conform info de pe net) de 3 ori. Am folosit apa pentru dușuri, pentru făcut cafea, pentru fiert ouă și pentru toaletă. Se consumă destul de rapid, deși cantitatea pare suficientă. Puteți alimenta cu apă potabilă din majoritatea benzinăriilor, din campinguri, dar și din alte locuri unde găsiți o pompă cu apă curată. Noi am alimentat la una dintre benzinăriile OMV de pe A2, în campingul Delta din Murighiol și într-o benzinărie privată din Jurilovca.
Apa folosită, apa menajeră sau apa gri se golește în momentul în care faci plinul cu apă curată. Stai fără grijă, panoul de comandă al autorulotei te va avertiza când e momentul să golești acest rezervor. Deversarea apei se poate face la orice gură de canal de colectare apa pluvială.
Tot în zona de goliri, umpleri și alte asemenea ne oprim asupra rezervorului de toaletă. Eu l-am denumit mini-fosă și mă refer aici la recipientul în care se colectează toată producția realizată în momentele în care și un rege este lăsat singur. Recipientul se golește doar în locuri special amenajate, de cele mai multe ori prezente în campinguri.
Părăsim acum registrul de muncă și sarcini și ne îndreptăm spre zona de relaxare și somn. Mașina pe care am avut-o este destinată unei vacanțe la care pot participa 5 persoane. Sunt 5 locuri cu centuri, 5 locuri pentru a sta la masă și 5 locuri pentru somn (și doar 4 locuri pentru transportul bicicletelor). Zona de dining poate acomoda cu lejeritate 5 adulți în toată firea care să mănânce fără să se lovească peste mâini. După o masă copioasă, siesta merge de minune fie în exterior pe scaunele de camping, sub prelata retractabilă de la Thule, fie într-unul dintre cele 3 paturi din interiorul autorulotei.
Paturile sunt dispuse astfel: un pat dublu deasupra postului de condus (accesibil cu scară), un pat dublu în fundul spatele autorulotei și un pat suprapus acestuia, accesibil cu o altă scară. Un total de 5 adulți vor putea dormi liniștiți în mijlocul naturii.
Cu autorulota în Delta Dunării
Delta Dunării a reprezentat o premieră pentru amândoi. Deși am vizitat o mulțime de locuri frumoase în străinătate, spre rușinea noastră nu am ajuns în Deltă. Dar asta este o poveste pentru altă dată.
Cu autorulota în Delta Dunării vei avea o experiență fantastică! În primul rând, vei descoperi niște peisaje superbe pe drumul spre această rezervație naturală, dealuri și câmpii vaste, câmpuri de maci și alte flori colorate. O minunăție. Sigur, dacă este să ne raportăm la calitatea asfaltului… pe cele mai multe porțiuni de drumuri județene și naționale pe care am fost am avut senzația că mașina se va dezintegra. Dar așa este când mergi cu casa pe roți. Este musai să aveți grijă să depozitați cum trebuie obiectele personale, să închideți și să asigurați ușile dulapurilor, să închideți trapele și geamurile autorulotei pentru a nu avea surprize neplăcute.
Noi am campat în Murighiol, în camping Delta. Am poposit aici la recomandarea celor de la firma de închirieri de autorulote. Un camping micuț, super curat, cu toaletă și dușuri moderne, cu prize suficiente pentru campere și cu două gazde minunate: Adelina și Ovidiu. Ne-a plăcut atât de tare la ei, încât am decis pe moment să rămânem două nopți. N-am să intru acum în detalii despre excursia din Deltă cu șalupa, aleg să păstrez acest subiect pentru un articol viitor.
Din Murighiol am plecat spre Jurilovca. Am stat off camping o noapte, aproape de Capul Doloșman. Mai jos se poate observa micul dejun la botu’ calului.
Am vizitat și Cetatea Argamum – Orgame. Este prima așezare de pe teritoriul țării noastre menționată în documente (final de secol VI i.Hr.). Cetatea este amplasată pe malul lacului Razim. Nu este Histria, așa cum este menționat frecvent. Este o diferență de doar câțiva zeci de ani (conform unui ghid de la cetatea Histria). Din păcate, Cetatea Argamum este lăsată în paragină, nu este niciun panou informativ, niciun paznic, nicio îngrădire sau amenajare a locului. Trist, dar obișnuit pentru România. 🙁
Cetatea Argamum – Orgame
Aventura noastră în zona Deltei Dunării s-a încheiat. De aici, am pornit spre plaja Vadu.
Cu autorulota pe Plaja Vadu
Nu are rost să vă dau indicații rutiere despre cum să ajungeți la Vadu, cu asta vă va ajuta GPS-ul. Trebuie doar să știți că puteți merge liniștiți cu un astfel de utilaj de peste 3 tone în zona Vadu. Drumul de beton este decent pentru mers cu viteza întâi și a doua, oprit la denivelările uriașe.
Plaja este liberă în timpul săptămânii și destul de full în weekend. Noi am prins 3 zile de liniște totală și vânt puternic și doar 2 zile de agitație și soare curat. Am avut noroc de vreme bună și de un cer senin în fiecare noapte. Geamurile autorulotei erau un ecran senzațional pentru o lună fantastic de frumoasă.
Apus pe plaja Vadu
Există mai multe locuri unde puteți campa, însă cei mai mulți recomandă cherhanalele Bosoancă sau Vadu Pescarilor. Ei, noi am campat fix la mijlocul distanței dintre cele două localuri. Astfel, am beneficiat de liniște și puțin trafic. Am avut noroc și am găsit un loc izolat și suficient de tare astfel încât să nu rămânem împotmoliți în nisip. Trebuie să aveți grijă, este o mașină mare și grea, cu tracțiune față.
Trebuie să vă socotiți foarte bine apa pentru spălat și gătit. Noi am folosit tot rezervorul în cele 5 zile petrecute aici. Am făcut economie și am ajuns la limită cu apă. De asemenea, trebuie să știți că vă veți baza exclusiv pe energia electrică produsă de soare. Nu aveți unde să vă legați la curent.
plaja Vadu
Mențiuni speciale
La final de articol, îmi doresc să vă recomand cu căldură să închiriați o autorulotă de la Joy2Wander. Au mașini foarte bine dotate, foarte curate și care funcționează perfect. Totodată, oamenii de aici sunt extraordinar de amabili și vor fi la dispoziția voastră pentru orice fel de informație. Răspund foarte prompt atât la telefon, cât și pe Facebook și email.
Tot la secțiunea de mențiuni speciale intră și Camping Delta din Murighiol. Ovidiu și Adelina se ocupă de acest loc foarte cochet și curat. Totodată, puteți merge pe mâna lor când vine vorba despre o excursie cu barca pe canalele și lacurile din Deltă. Am fost cu Ovidiu cu barca vreo 70 de kilometri. Am vizitat o așezare de pescari, am prins răsăritul pe apă și am fost pe insula Caraorman, unde am vizitat dunele de nisip, stejarii seculari și caii sălbatici. Aveți aici pagina lor de Facebook.
Ăștia suntem noi, doi fericiți de vacanța minunată în Camping Delta