Sunt zeci de pagini care descriu vacanțele în zona Calabria. Cu lux de amănunte, cu poze, cu prea multe detalii pentru turistul care vrea o impresie succintă și câteva ponturi.
Am fost în a doua jumătate a lunii septembrie. Am călătorit cu Wizz Air, drumul a fost scurt, însă aeroportul din Lamezia Terme a fost absolut mizerabil. Terminalul de sosiri seamăna cu o stație de metrou extrem de aglomerată.
Bine de știut dacă vrei să călătorești în Ricadi sau Tropea din Lamezia Terme
- De la aeroportul din Lamezia Terme există un bus care te duce până în gara centrală. Biletele le iei din tabacheria din aeroport sau direct de la șofer. A doua variantă este mai scumpă.
- Ajuns în gară, poți lua bilete de la automate care știu cinci limbi străine și care dau rest. Există mai multe trenuri în funcție de zilele săptămânii. E bine de știut că poți lua biletul pentru destinația pe care o alegi și ai dreptul să iei ce tren dorești tu, pe ruta respectivă, într-un interval de patru ore. Lista trenurilor din Italia poate fi consultată aici. Un bilet până în Ricadi e cam 4.5 euro.
- Niști turiști din avionul nostru au ales varianta taxi. Total pentru patru persoane din Lamezia Terme până în Tropea: 80 euro. 🙂
- Rent-a-car. Am primit o ofertă după ce am făcut rezervarea hotelului. Cam 30 euro/zi. Prețul scade dacă iei pentru mai multe zile.
Ce e de făcut în Ricadi
- Nimic. E un loc foarte liniștit, cu plajă superbă (extrem de cunoscută), cu apă extraordinar de limpede și cu niște stânci spectaculoase. Nota 10 pentru peisaj.
- Nu există night life, bâlciuri și alte activități atât de dorite de români. Nu, există câteva restaurante micuțe, o gelaterie și un mini-market din care îți poți cumpăra apă pentru în cameră.
- Dacă vrei toate lucrurile de la punctul doi, te invit să vizitezi Tropea.
Cum ajung în Tropea
- Din Ricadi, ai două opțiuni: două sau trei stații de tren (biletul e cam 2 euro + taxa agenției) sau autobuz (transport local cu autocar cu A/C, traseul durează cam 45 de minute).
- Recomand varianta cu autobuzul, chiar dacă durează mai mult. Drumul este foarte frumos, serpentine pe malul mării. Autobuzul circulă de pe la 8 dimineața, până în jurul orei 00.
- Rent-a-car. În Ricadi, singurul serviciu disponibil în luna septembrie era Avis. 70 euro/zi un Opel Adam. #nocomment
Ce de făcut în Tropea
- Snorkeling.
- Restaurante excelente. Am mâncat un pește spadă foarte bun. De asemenea, am dat peste un restaurant de familie, cu mâncare bună și oameni foarte simpatici.
- Plimbare pe străzile orașului.
- Noaptea e mai animat orașul. Noi am plecat cu ultimul bus (ora 19:30) spre Ricadi și deja lumea era ieșită la promenadă. Cârciumile sunt deschise până târziu.
Orașul Pizzo
- Am fost și în Pizzo, oraș renumit pentru înghețata cu trufe negre (tartufo nero). Am luat trenul din Ricadi (vreo 2 euro biletul) și am ajuns în 20 de minute în Pizzo.
- Ne-am rătăcit pe străduțele orașului, am mâncat o îghețată cu trufe negre care a fost sublimă.
- Am fost până la Chiesetta di Piedigrotta (o biserică în stâncă, cu tot felul de statui), dar n-am intrat. Biletul era 3,5-4 euro.
- Good espresso.
Croazieră vulcan Stromboli
- Merită. Costă 45 euro/persoană.
- Am luat excursia cu o zi sau două înainte de a pleca. Am fost preluați de lângă hotelul nostru din Ricadi și duși până în portul din Tropea.
- Plecarea bărcii este la 08 dimineața, cu sosire în jurul orei 21. Trebuie să ai în vedere că italienii nu sunt ca grecii sau ca turcii. Pe barcă nu ai nimic inclus în prețul de 45 de euro.
- Traseu: insula Vulcano (stat cam 1.5h, recomand baia sulfuroasă) – insula Lipari (stat cam 1.5h. Plimbat pe străduțe, luat prânzul) – insula Stromboli (vulcan activ, seara oamenii susțin că văd lava. Pe insulă stai tot cam 1.5h, ai timp de-o baie pe plaja cu nisip negru și de un cannoli)
- Durează foarte mult drumul din Tropea până în Vulcano (aproximativ 3 h).
- Prețul de 45 de euro a inclus: transfer hotel – Tropea, bilet, taxa de 5 euro de vizitare a insulei Stromboli.
Vulcanul Stromboli
Atenție la următoarele:
- În gările mici nu există automate de vândut bilete. De funcționari ai căilor ferate nici nu poate fi vorba. Pustiu. De aceea, dacă dorești să călătorești cu trenul în mai multe locații, îți recomand să mergi la agenția de turism din localitatea ta și să cumperi toate biletele de care ai nevoie. În Ricadi, comisionul agenției era de 1,5 euro/persoană/indiferent de nr. de bilete dorite.
- Bilete de tren se pot cumpăra și de la naș, dar costă dublu.
- Ce înseamnă coperto? Dacă vezi coperto în meniu, trebuie sa ai în vedere că ăsta este bacșișul lor. Acesta a variat între 1 și 3 euro, în funcție de restaurant.
- Oamenii nu prea rup limba engleză. Germana este mai cunoscută în zona respectivă.