Zmeurată de casă
- 05/08/2017
- comments
- Barbosul
- Posted in D'ale gurii
Am zis s-o fac și pe asta. Nu sunt un consumator al băuturilor dulci, dar aflat în Bucovina am consumat zmeurată de casă și am zis să încerc să fac și eu. Bun, iată mai jos tot ceea ce trebuie să ai în vedere dacă vrei să produci un astfel de lichid aromat și bun:
- Zmeură proaspătă
Am avut șansa să pot culege dintr-o tufă crescută la marginea gospodăriei. Am cules cam 500 de grame (am „jefuit” tufa generoasă de toate fructele pârguite de razele soarelui). E foarte important ca zmeura să fie proaspătă și, mai ales, coaptă.
- Fructele se spală?
Dacă sunt cumpărate de la băieții de pe marginea drumului sau din supermarket este recomandat să speli zmeura. Eu am cules fructele cu mânuțele astea două care scriu frumosul articol și am ales să nu le spăl. Tufa era ferită de praful de pe marginea drumului, iar aerul din zonă era respirabil. Șansele să pățesc ceva (ca urmare a gestului „iresponsabil” de a nu spăla fructele) sunt minime.
- Cum se depozitează zmeura
Eu am cules zmeura într-o sticlă de plastic de doi litri. Ulterior am pus zmeura și zahărul după cum urmează: strat de zmeură, strat de zahăr, strat de zmeură, strat de zahăr. E musai ca ultimul strat să fie de zahăr. În total am pus cam 500 grame de zahăr la 500 grame de zmeură. Am ales să pun toate ingredientele în două sticle de plastic (una de doi litri, alta de un litru). E recomandat să pui zmeura și zahărul în recipiente de sticlă, dar eu nu aveam pe moment. Musai: nu pune dopul la recipient! Acesta se acoperă cu tifon/șervet de bucătărie pentru ca preparatul să „respire”.
- Topirea zahărului
Compoziția de mai sus a fost lăsată să zacă timp de șapte zile. Zilnic am amestecat recipientul pentru a nu forma un strat dur de zahăr pe fundul acestuia. Când am ajuns la București, am pus conținutul într-un borcan mare de sticlă.
- Alcoolul
Personal am ales alcool etilic de origine agricolă de 96 de grade. Găsești în supermarket acest alcool dublu rafinat (chiar și pe eMag – 40 de lei sticla de 500 ml). Pentru compoziția descrisă mai sus am optat pentru jumătate de litru de alcool. Dacă vrei o zmeurată mai slabă, poți pune pălincă sau țuică de casă. Trebuie să știi faptul că poți face și zmeurată fără alcool. Pentru aceasta, se utilizează apă minerală.
- Când se pune alcoolul
Eu am pus alcoolul la șapte zile după formarea compoziției din zmeură și zahăr.
- Depozitarea
Recomand depozitarea la temperatura camerei. Recipientul trebuie să fie ferit de razele soarelui.
- Când mă pot bucura de creația mea?
În două luni voi da cep preparatului. În această perioadă preparatul va sta închis ermetic, în cămara ursului.